Poszter tapéta felragasztása - Vlies vagy papír?

A tapétázás nem a világ legbonyolultabb művelete, de egy-két dologra mindenképp oda kell figyelnünk, hogy elégedettek legyünk a végeredménnyel.


A tapétázást mindenképp az eszközök előkészítésével kezdjük, mert senki sem szeret a munka megkezdése után - megszakítva azt - kutatni a még hiányzó munkaeszközöket. Ne adj' Isten a barkácsáruházba szaladni...

Mit is készítsünk elő? A poszter tapéta felragasztása ugyanazokat az eszközöket kívánja, mint a hagyományos tapétázás. Tapétázó henger, puha simító ruha, tapétavágó kés, létra, ceruza, vonalzó, vízszintező. És természetesen a tapéta, szoba hőmérsékletű víz és a ragasztó. A fal sima, szennyeződésektől, olajfestéktől és tapéta maradványoktól mentes legyen!

Poszter tapéták (vagy fotótapéták) esetében is tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen anyagú a tapéta. Amennyiben papír tapétáról van szó, a tapéta csíkok áztatása (hátsó oldalának beragasztózása) is szükséges. Vlies tapéták esetén a tapéta tekercseket nem kell áztatni. Ez azért is előnyösebb, mert így az anyag nem nyúlik, nem duzzadnak meg a rostok. A felragasztás szempontjából tehát egyértelműen a vlies anyag az egyszerűben kezelhető.

Mielőtt az egész műveletet elkezdjük, bizonyosodjunk meg róla, hogy a poszter tapéták csíkjainak színe megegyezik, illesztések megfelelőek, a motívumok vonalai folyamatosak egyik és másik tapétacsík között. ha minden stimmel, amennyiben szükséges, a jelöléseknél tapétavágó és vonalzó segítségével vágjuk fel a csíkokat. Nagyon figyeljünk a pontosságra. Mindenképpen új, éles tapétavágó kést használjunk! Nem nagy költség, és sok múlik a szép vágáson.

A papír tapétákhoz használhatunk hagyományos tapéta ragasztót is, vlies tapéta esetén viszont erősebb kötésű tapéta ragasztóra van szükség - a gyártók általában mellékelik a megfelelő ragasztót is. A ragasztót a megfelelő mennyiségű vízben oldjuk fel! Ügyeljünk a csomómentességre, mert azok át fognak ütni a tapétán. Használhatunk mixert is a keveréshez. A ragasztót hagyjuk állni, majd hengerrel, vagy ecsettel vigyük fel a falra (papír tapéta esetén először a tekercs hátuljára). A papír poszter tapéták esetén ügyeljünk arra, hogy minden tapéta csík egyenlő ideig ázzon, hiszen a nyúlás mértéke így azonos lesz minden csíknál. Vlies tapéta esetén nem ragasztózzuk a csíkokat, csak a falat.

A falra felvitt ragasztót egyenletesen, vékony rétegben kenjük el, majd kezdődhet a csíkok felhelyezése. Ügyeljünk a pontos illesztésre, hiszen így lesz tökéletes a munka! Körültekintően járjunk el, hiszen a fotótapéták esetében nem mindegy, hogy melyik csíkot hova illesztjük. Célszerű középről kifelé haladni, de a sorrendet mindenképp betartani. Az illesztések a fali poszter tapéták esetében nem átfedéssel vannak nyomtatva, tehát a tapéta csíkokat nem kell a szélén egymásra húzni, hanem pontos illesztéssel ütközésig, résmentesen összetolni. Nagyon óvatosan kezeljük!

Ha kész vagyunk a tapéta csíkok felrakásával, szellőztessük a szobát, kerülve a hirtelen hőmérséklet változást és a nagy huzatot.

Miután mindennel készen vagyunk, elpakoltunk, nincs más dolgunk, mint gyönyörködni a mesterműben. Egy remek poszter tapéta teljesen átváltoztatja a lakás hangulatát. Az egyik

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December